Kodlama Nedir?

 1 bit 8 byte'tır

Kodlama Nedir? Kodlama artık ilkokul dersleri arasına da girmiştir. Günümüz dünyasında teknoloji oldukça önemli hale gelmiştir. Kodlamayı yazılım geliştirme veya programlama olarak tanımlayabiliriz.

Günümüz teknolojik cihazlarının iki unsuru vardır. Birincisi donanım (ingilizce hardware), ikincisi yazılımı (ingilizce software). İşte kodlama yazılım kısmının geliştirilmesidir. Donanım kısmı teknolojiyi üretenler tarafından geliştirilir. Donanım geliştirildikten sonraya  yazılım kısmı da üretici firmalar tarafından geliştirilir ya da kullanıcılar tarafından özelleştirilmesi için kullanıcılara kodlama yapabilmeleri için bir arayüz bırakırlar. Kodlama bu arayüzlerden girilen kod satırlarıdır.

Kodlama nedir? Sorusuna verilebilecek bir cevapta alt alt ayazılan emirlerin bir teknolojik donanım üzerinde çalıştırılması olarak verilebilir. Kodlama öncelikle bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Ancak günümüzde cep telefonları, televizyonlar hatta buzdolaplarına kadar yazılım kodları girmiştir. Kodlama size satır satır kodlar yazarak tekonolojik donanımı yönetmenize imkan verir.

Kodlamanın ilk seviyesi makine dili dediğimiz 1 yada 0’dır. Kodlama dilleriyle yazdığınız her kod en sonunda makinelerin anlayabileceği 1 ve 0 lardan oluşan dizilere dönüşür. Binary yani ikili  sayısı sistemi temel olarak makine dilinde temel olarakta kullanılır. Kodlama dilleri sizin daha kolay kodlama yapabilmeniz için geliştirilmiş programla dilleridir. Bu bir ve sıfırları var ve yok gibi mantık tanımlamaları olarakta anlayabiliriz. Mantık bilgisayarın temel prensibidir. İyi bir kodlamacı olmak için iyi bir mantık ve matematik kavramanız olmalıdır. Şunu unutmayın gerçek hayatta çözemeyeceğiniz bir problemi bilgisayar sizin için çözemez. Kodlamacı problemi çözer, mantık dizileri algoritmalarla bilgisayara kodları yükler. Sizin probleminizi çözen bir yazılım, onu yazan kodlamacı tarafından probleminiz çözülmüş ve kodlanmıştır.

Kodlamanın Tarihi:

Geliştirilen ilk kodlama dili; 1833 yılında geliştirilen ve bugünkü bilgisayarların atası olan” Analytical engine” için Charles Babbage ve asistanı Ada Lowelace problemleri çözebilmek için ardışık hesaplama yöntemleri kullandılar. Bu yöntemler kodlamanın başlangıcıdır.  Bu olayın anısına günümüzdeki kodlama dillerinden birisine ADA ismi verilmiştir.

Kodlama Nedir? Program Kartı

Günümüz bilgisayarında, program ve data hafızalarına 1 ve 0 (binary digit) olarak yüklenir. Bunu yapan bit dizilerine makina kodu denilir. Makina kodlarını kullanarak kodlama yapmak ve bilgisayara kodları yüklemek çok zor bir iştir. İlk kodlamalar kartlara basılmıştır. Kart okuyucu’ların ortaya çıkışı ile bu işlem oldukça kolaylaşmıştır. O zamanlar kart okuyucudan gelen sinyali algılayıp makina koduna çeviren bir makine ile kodlamalar bilgisayarlara aktarılmıştır. Bu sistem kodlama dillerinin gelişmesine ön ayak olmuştur.


Kart okuyucunun getirdiği kolaylıkları daha da geliştiren ilk programcılar; biraz daha ileriye gidip “assembler” adında düşük seviyeli kodlama dilini geliştirdiler. Assemblerin doğuşu program yazmayı oldukça kolaylaştırmıştır. Assembler ile yazılan programlar oldukça okunabilir kodlar olmuştur. Ancak kod satırları arttıkça assembler dili de yetersiz gelmiş daha yüksek seviyeli kodlama dilleri geliştirilmiştir.

Gelişmiş bir derleyeciye sahip yüksek seviyeli ilk kodlama/programramlama dili 1957 yılında IBM tarafından geliştirilen Fortran’dır. Daha sona C, Pascal, C++, Java, C#, ADA, Python, Object C vb. gibi diller geliştirilmiştir.

Örnek C++ kodu:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
cout << “Merhaba kodlama. Ben bir c++ koduyum!” << endl;
return 0;
}

Bu kod çalıştırınca;


Gelecekte kodlama çok daha önemli olacaktır. Arşimet demiş ki “Bana bir kaldıraç getirin dünyayı kaldırayım”, nasıl Arşimet kuralları dünyayı değiştirmişse, benzer şekilde bir satır yazılım kodu da tüm dünyayı değiştirebilir. Bugün sadece bir yazılımdan ibaret olan kripto paralar dahi ortaya çıkmıştır. Kodlama eğitimine çok önem verilmelidir, çocuklarımıza kodlama öğretilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder