LCD Monitör Tavsiye

 

LCD Monitör Tavsiye için öncelikle monitör teknolojisini biraz inceleyelim. Monitör alırken dikkat etmemiz gereken en önemli konu, aldığımız monitörü uzun süre kullanacak olmamız ve göz sağlığımız için uygun ekranları satın almalıyız.

LCD monitörler tüplü monitörlerden sonra hayatımızı oldukça kolaylaştırdı. Daha az yer kaplamaları, daha yüksek çözünürlük ve ayrıca göz sağlığımıza daha az zararlı olması getirdiği faydalardandır.

LCD monitör üreticileri çok fazla olmasına rağmen, esas LCD panel üreticileri olukça sınırlıdır. Bunun sebebi üretim teknolojisi oldukça maliyetlidir. LCD panel önemli üreticileri LG, Samsung ve AOC’tır. Diğer monitör markaları bu panel üretici firmaların panellerini kendi monitör tasarımlarında kullanırlar.

LCD Monitör Tavsiye için ilk önerim; ne amaçla kullanacaksınız ? Oyun için mi yoksa günlük internet veya iş için mi kullanacaksınız?

Ölü Piksel:

Ölü piksel ekranın herhangi bir yerinde kara noktalar olmasıdır. Oradaki piksel ölü olduğu için ışığı geçirmez, bu yüzden siyah görünür. Tamiri imkansızdır. Ekran değişimi gerekir. LCD Monitör tavsiye için önemli önerilerimden biri de mutlaka ölü pikselleri kontrol etmeniz. Eğer bir teknoloji firmasından alıyorsanız, ödeme yaptıktan sonra kutuyu açtırıp ölü piksel kontrolü yaptırınız. Eğer internetten almışsanız zaten uzaktan alışverişte koşulsuz ürün iade hakkınız var. İade hakkını kaybetmemek için ürünü teslim aldıktan sonra iyice ölü pikseli kontrol ediniz.

Büyüklük :

Ekran büyüklüğü ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Eskiden 17 inç monitörler bile bize büyük gelirdi. Bu günlerde en az 22 inç olmalı kanaatimce. Daha büyüğü bütçenizle ilgili olarak değişir.

Tepki süresi:

Oyun oynan bilgisayarlar için kullanılacak bilgisayarda tepki süresi düşük seçilmelidir. Ancak bunun tabii bir bedeli vardır. Renk ve görüntüsü iyi olan IPS LED LCD monitörlerin tepki süresi biraz yavaştır. Ancak 5 mili saniye olan bir IPS LCD monitör çok hızlı hareket olmayan oyunlar için işinizi görebilir. Ancak çok hareket olan oyunlar için mutlaka 5 mili saniyeden düşük monitörleri seçmenizi tavsiye ederim.

Bağlantılar:

Monitör bağlantıları ilk olarak analog  bağlantı olan D-SUB olarak geçer. D-SUB bağlantı en temel bağlantıdır. Bu genelde eski bir teknolojidir. Yeni bilgisayarlar dijital bağlantıyı destekler. Bunun için monitörünüzde mutlaka HDMI, DVI gibi dijital bağlantıların olmasına dikkat ettiniz. Analog dijital dönüşümü zordur, paha donanımlar almanız gerekir. Ancak DVI’dan HDMI ya da tersi dijitalden dijitale dönüşüm olduğu için donanım aparatları ucuzdur.

Isınma:

Eğer monitörü görerek satın alıyorsanız, ya da teslim aldığınızda iade süresi bitmeden ısınmasını kontrol edin. Uzun kullanımlarda oldukça sorun açabilir. Unutmayın dengesiz ısınan bir cihaz mutlaka daha çabuk arıza verir. Monitör arkasını elle ısısını kontrol ediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder