Adsense Geliri Vergisi

 

Kişisel bir internet siteniz var ve Google Adsense den gelir elde ediyorsunuz. En çok merak edilen şeyi adsense geliri vergisi olur mu? Olursa nasıl olur. bende merak ettim ve araştırdım.

Şirket yada kuruma bağlı olan bir internet sitesi zaten şirketlerin bağlı mevzuat hükümlerine göre vergilendirdiği için adesense geliri vergisi araştırma konumuzun dışında tuttum.

Öncelikle belirtelim adsense geliri vergisi diye doğrudan yasa koyucular yada idarecilerin koyduğu bir mevzuat yada düzenleme bulamadım yada yok. Zaten bu maliyeci arkadaşlar değişikliği hiç sevmezler 🙂

Kişisel birinin muhatap olduğu yada bildiğimiz iki tip vergi var. Birincisi Rahmetli Turgut ÖZAL’ın bizi tanıştırdığı katma değer vergisi namı diğer KDV. İkincisi gelir vergisi.

KDV’yi kimler verir? Adsense geliri vergisinde bu var mıdır bakalım. KDV ile ilgili 1.5.3065-katma-deger-vergisi-kanunu na  1.4.193-gelir-vergisi-kanunu na baktım.  KDV’nin para ödeyenler tarafından verilmesi veya peşinen kesilmesi gerektiğinden, KDV ile ilgili bir ödeme bulunmamaktadır.

Gelir Vergisi Kanununa göre değerlendirdiğimizde. Yapılan adsense gelirinin ne olduğu üzerinde durulması gerekmektedir. 2013 yılında Maliye Bakanı tarafından verilen bir demeçte; “Söz konusu reklam gelirleri ticari kazanç sayıldığı için çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları sayesinde bunları bugüne kadar Türkiye’de vergilendiremiyorduk. Ancak bize göre söz konusu kazanç ticari değil, hizmet geliri kapsamında değerlendirilmeli. Çünkü burada bir mal ticareti yok. Şu an üzerinde durduğumuz konu da bu. Online reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alacağız ve vergilendirilmesini sağlayacağız.”  2016 yılı kadar bu konuda bir kanun değişikliğine rastlamadım.

Öncelikle bu elde edilen adsense geliri nasıl bir gelir ? Bunu araştıralım. İnternet sitelerinde kişisel şahsi bilgi becerilerin fikirlerin yazıldığı bir şey ise telif hakları kapsamında değerlendirmek gerekir. 1.3.5846-fikir-ve-sanat-eserleri-kanunu kapsamında değerlendirdiğinde gelir vergisinden muaf olduğu görülüyor.

Ancak diyelim siz bir kitap yazdınız. Bu kitap ile ilgili aldığınız telif ücretleri haricinde birde kitabın içine reklam alırsanız bu geliriniz serbest meslek geliri olarak değerlendirilebilir. Bu kapsamda gelir vergisine tabi olabilmektedir. Gelir vergisi kanunun birinci maddesine göre gerçek kişiler kişisel olarak gelir elde edenler gelir vergisi kanununa tabidir. Detaylı olarak Gelir İdaresi Başkanlığının beyanname vermeli miyim? linkinden arızi yani devamlılık arz etmeyen bölümüne adsense gelirlerinin beyan edilmesi gerekebilir.

Genel olarak 2015 yılı için bir yıl içinde  takvim yılı değil 12 ay toplamında 23 bin lira gelir elde ederseniz vergi dairesinin yolunu tutmanızı tavsiye ederiz. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır. Adsense gelirleriniz devamlık gösterip ve kazanılan para yüksek miktarlara ulaştı ise; işinizi büyütüp bir şiket kuma zamanı gelmiş demektir. Şirket kurulunca zaten otomatik vergilerinizi şirketler hukukuna göre yapmaya başlarsınız. Hayırlı kazançlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder