IPS mi AMOLED mi?

 

IPS mi AMOLED mi sorusu bugünlerde hepimizin aklını kurcalıyor. Özellikle yeni cep telefonu alırken akla gelen ilk sorulardan biri de budur. Günümüzde LCD televizyonlarda da AMOLED ekran kullanılmaya başlamıştır.  Bilgisayar monitörlerinde ise IPS üstünlüğünü korumaktadır.


AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) aktif matris ışık yayan diyod anlamındadır. LCD (Liquid Crystal Display) likit kristal ekran adındaki ekran teknolojisidir. IPS (In-Plane Switching) ve Samsung’un PLS (Plane Line Switching) diğer panel üreticilerinin de benzer ips ekranları mevcuttur. IPS ekran teknolojisi ile PLS ekran teknolojileri benzerdir. Patent olaylarından dolayı LG’nin ürettiği ekranlara IPS, benzer teknoloji ile Samsung tarafından üretilen ekranlara PLS ekran denilmiştir.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, AMOLED ekranlarda arka ışık (back-light) bulunmaz. AMOLED paneller kendi her pikselleri bir led olduğundan ışığı kendindendir, arka ışığa ihtiyaç duymaz. Bundan dolayı OLED’ler çok ince ve esnek olabilirler.  Genel olarak ips ve amoled ekranlar cep telefonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Samsung’un üreticisi olduğu AMOLED, daha iyi parlaklık ve daha iyi siyah renk sunar. Ayrıca daha ince ve diğer LCD lerede göre daha esnektir. Ancak beyaz rengi sarıya yakın verir. Beyaz ve siyah renkdeki problem şudur; ekranlarda tüm renkler kırmızı-yeşil-mavi (red-green-blue) renklerinden oluşturulur. Beyazı elde etmek için piksel içindeki üç rengin de tamamen ışıklanması gerekir. Siyahta ise tersine söndürülmesi gerekiyor. IPS ekranlarda siyahı elde etmek için piksel içindeki tüm renkler kapatılsa bile arka ışık sürekli yandığı için tam siyah yada karanlık elde edilememiş olur. Aslında LCD panellerin siyah renkte olması sebebi de budur. AMOLED ekranların beyazı iyi verememesini sebebi olarak, gerçek renkleri tam veremediğinden olabileceği düşünüyorum. Bundan dolay üç renk birleşip tam beyazı veremiyor. Ancak AMOLED siyahta tüm ışığı kapattığı için çok iyi veriyor. Peki IPS mi AMOLED mi nasıl karar vereveğiz?



LG Tarafından yapılan OLED IPS Karşılaştırması

Yukarıdaki resimde LG tarafından yapılmış karşılaştırmada görüldüğü gibi, özellikle beyaz rengi göstermede IPS ekranın bir üstünlüğü bulunuyor. Ancak siyah renklerde de IPS, AMOLED’den daha kötüdür. LG’nin yaptığı yukarıdaki deneye göre IPS daha az güç harcıyor.  Açık havalarda IPS ekran daha belirgin görüntü sağlıyor. Ancak IPS ekranlarda daha çok parlama olduğu kanaatindeyim. Kapalı ortamlarda AMOLED daha iyi gibi.

ips lcd amoled farkı;
IPS LCD / PLS LCDAMOLED LCD
AydınlatmaBack-lightHer hücre kendinden aydınlatmalı
KalınlıkİnceÇok ince yapılabilir
BeyazlıkÇok iyiiyi
SiyahlıkİyiÇok iyi
RenklerDoğal renklerCanlı ve çok renkli

İkisi arasındaki tercihinizi tamamen yapacağınız işlere göre belirlemelisiniz.  Uzun zamandır OLED ekran kullandım. IPS ekranlar da gördüğümde de hep hoşuma gimiştir. Daha sonra IPS LCD ekranlı bir telefon kullanmaya başladım. AMOLED ekrandaki tek aradığım şey, Google Kitaplar’da gece kitap okurken arka planı siyah yaptığımda, IPS LCD ekran AMOLED kadar siyah olamıyor. AMOLED yeni güzel bir teknoloji. Bir yönüyle AMOLED ekran geleceğin ekran teknolojisi olaması kuvvetle muhtemeldir. IPS ekranlar özellikle gerçek doğal renkleri ile ön plana çıkıyor. Eğer cep telefonunuzda çoğunlukla oyun oynuyor ve gerçek olmayan renkler daha ilginizi çekiyorsa AMOLED ekranı, doğal ve gerçek renkleri seviyorsanız IPS ekranı tercih edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder