TFT LED OLED LCD Nedir?

 

TFT LED OLED LCD nedir? Satın aldığımız cihazlarda hangi ekranın tercih edilmesi oldukça merak edilmektedir. Bir elektronik mühendisi olarak konuyu kısaca inceledim.

LCD: Sıvı kristal ekran (liquid crystal display). Bloke edilen ışık miktarını ayarlayarak çalışır. Genellikle bir arka ışığı (Backlight) vardır. Arka ışığı olmayıp güneş ışığını yansıtarak kullanılan (saatler, hesap makineleri, digital oyunlar) tipleri de vardır. Yeşil-siyah olanlar çok ucuz ve stabil bir teknolojidir ancak tepki süresi yavaş olabilir.

TFT: Her piksele bir ince film transistörlü (thin film transistor) bir LCD türüdür. Tüm bilgisayar LCD ekranları 2000’lerin başından beri TFT’dir.  Daha yaşlı olanların daha yavaş tepki süreleri ve daha zayıf renkleri vardı. Maliyeti düşük güç tüketimi oldukça iyidir fakat arka plan ışığına muhtaçtır. Camdan imal edilmek zorundadır.

TFT LCD Çalışma Prensibi

LED: Işık yayan diyot (light emitting diode). Adından da anlaşılacağı üzere, LCD gibi onu engellemek yerine ışık yayar. Her yerde kırmızı / yeşil / mavi / beyaz gösterge ışıkları için kullanılır. Bazı üreticiler, beyaz LED arka ışığı bulunan TFT LCD ekranlar olan “LED” ekranları tanıtmaktadır. Özellikle LED TV lerin çoğu böyledir. Bunların sadece arka aydınlatma olarak LED kullandığı için LED TV olarak reklamını yapmaktadırlar. Tabi teknik dokümanlarında TV’lerinizin LED LCD TV olduğu belirtilmektedir. Bu da kafa karıştırıcıdır. Gerçek LED ekran olanları genellikle OLED’dir.

OLED: Organik LED (silikon veya germanyum esaslı düzenli LED’ler yerine). Nispeten yeni teknoloji, bu nedenle hala oldukça değişken ve gerçekten büyük boyutlarda mevcut değildir. Teorik olarak, plastik üzerine basılabilir yani esnektir. İyi parlaklık verir, güç tüketimi çok iyi ve iyi tepki süresine sahip hafif esnek ekranlardır.

Şekil : OLED TFT LCD farkı

OLED ile TFT LCD arasındaki en bariz fark yukarıdaki şekilden de anlaşılacağı üzere OLED ler daha ince, ayrıca esnek olabiliyorlar.

OLED TFT LCD ye göre daha düşük güç tüketiyor. TFT de ekran çalıştığı sürece backlight arka ışığı sürekli yanmak zorundadır. OLED lerde sadece siyah olmayan bölümdeki mini ledler aktiftir.

TFT LCD ler; ince film transistörlerin arka ışığı kontrol ederek görüntü üretir. OLED ekranlar doğrudan doğruya kendiliğinden ışıklı ledler kontrol edildiği için daha hızlı tepkime süresine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder