TFT mi IPS mi?

 Cep telefonu, tablet ya da televizyon alırken ekranı TFT mi ips mi olacak? Buna karar vermek için öncelikle, günümüzde hızla gelişen elektronik ekran tiplerini öğrenmemiz gerekiyor. LCD (Liquid Crystal Display) türkçesi sıvı kristal ekran teknolojisinin adıdır. Bu kristaller ışığın geçişini ya engeller ya da serbest bırakılması prensibi ile çalışır. Bu kontrol bir film transistör ile kontrol edilir. Film transistöre elektrik verilerek ışık geçirkenliği değiştirilir. TFT (Thin Film Transistor) ve IPS (In-plane switching) ikisi de bir LCD ekran türüdür.

IPS TFT Karşılaştırması:

TFT:


Şekilde görünen TN (Twisted Nematic) alan etkili matrisli LCD dir. TN TFT panellerde, sıvı kristalleri filtreye dik açıyla yerleştirilmiştir. TN TFT panelleri uygulaması kolaydıır. TN, TFT LCD ‘nin ilk halidir.  İlk piyasaya çıkan TFT LCD ‘dir . Hem ucuz hem kullanımı kolay olduğu için TFT LCD oldukça yaygın kullanılmaktadır.  TFT LCD’de ışık polarizasyon yani yönlendirme filtreleri kullanıldığı için iyi bir görüntü görebilmek için ekrana dik bakılması gerekmektedir. Ayrıca TFT de her bir piksele bir transistör bulunur. İlk dönem çıkan LCD ekranlı cihazlarda özellikle yandan bakışlarda görüntü ve renk kayıpları görülür. TFT LCD’lerin bir diğer dezavatanjı da ölü piksellerin çok belirgin olmasıdır.  Bir diğer sorun da  TFT LCD’lerin üstüne bastırınca görüntü kaybolur ve hoş olmayan bir görüntü oluşur.

IPS:


IPS TN matris LCD’nin geliştirilmesiyle yapılmıştır. IPS ekranda her bir piksel için iki adet transistör kullanılır. Bundan dolayı özellikle yandan bakışlarda renk kayıpları olmaz.   Güneş ışığında IPS daha iyi bir performans sunar. Özellikle IPS ekranlarda parlama bir sorundur.  Ancak bazı IPS panellerde, AG (anti-glare screen) parlamayı önleyici katman uygulanmaktadır. Bu kullanılan AG katmanı aslında pürüzlü bir yüzeydir. Işığın yansıma önler fakat bu da görüntü kötüleşmesine bulanıklaşmasına sebep olabilir.   IPS LCD’lerde ekrana bastırınca görüntü kaybolması oldukça azaltılmıştır. Ayrıca TFT de renk derinliği 6 bit iken IPS te 8 bit daha iyi bir renk derinliği sunar.

Yeni cihaz alacaksanız ve TFT mi IPS mi arasında tercih yapacak olursanız IPS LCD’yi tavsiye ederiz. Ya da daha yeni teknoloji AMOLED, OLED gibi ekranları tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder